zondag 2 oktober 2011

Mindfulness



Een boek met een kaft die aanspreekt.

Helblauwe hemel, azuurblauw water, weinig contrast.. Want aan de horizon raken beide elkaar aan, een zachte streling.. De schittering van de zon op het water.
De zee loopt over in zand, strand.. Zandkorrels die speels over elkaar rollen..

De zetel op het strand, de strandstoel, felgroen..

Die cover sprak mij aan, in de Standaard Boekhandel in Kortrijk.
Ik nam het boek mee, en ik lees..

Het gaat om een techniek, het gaat om mindfulness..

Mindfulness is een uitdrukking die afkomstig is uit het angelsaksisch taalgebruik. De oorsprong ligt in het Boeddhisme. Het is een onderdeel van het zogenaamde achtvoudige pad (in Pali en Sanskriet: samādhi). Het werd oorspronkelijk aangeduid met sati in Pali of als smṛti in Sanskriet. Het wordt al duizenden jaren toegepast door aanhangers van allerlei vormen van Boeddhisme. Voornamelijk in het Verre Oosten. Het bestaat uit meditatie en yoga.
In het Westen is het bekend geworden door het werk van onder anderen Thich Nhat Hanh[1], een Vietnamese monnik die verbannen is en nu in Frankrijk woont en daar onder andere les geeft. Mindfulness wordt toegepast in, onder andere, MBSR en MBCT (verderop in dit artikel).
Mindfulness verwijst naar:
een vorm van meditatie waarin men zich op een niet-reactieve manier bewust is van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment ("Een zachtmoedige relatie aangaan met wat er zich nu aanbiedt"): bewuste aandacht.
een levenshouding die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen: aanvaarding.
juiste indachtigheid of bewustzijn in de Boeddhistische leer.
Door mindfulness te beoefenen wordt het mogelijk de werkelijkheid te aanvaarden en bewust aandacht te geven aan jezelf en alles om je heen.[bron?] Leven in het moment. Door het bewustworden en loslaten van automatismen en oordelen, is het mogelijk innerlijke kalmte en rust te bereiken. Het is niet de bedoeling dat je in jezelf keert of transcendeert. Hoewel de term mindfulness verbonden is aan het Boeddhisme, zijn er zeer oude Christelijke mystieke tradities die vergelijkbare (meditatie-)technieken hanteren en ook vergelijkbare ervaringen beschrijven[2].

En wie ben ik.. Zonder mijn spirituele kantje ? ;-)

Onbestaand!

1 opmerking:

Helena zei

Hoi Eve,

ben je nog met mindfulness bezig?
Ik ontdekte net je blog en deze entry sprong in het oog.
Doe je yoga, meditatie, een andere techniek of gewoon focus op bewust leven?

x
Leen